Tofuwok med rostade cashewnötter och kycklingspett med jordnötsdip

Till den här fantastiska rätten kan ha kycklingspett som tillbehör, gärna med jordnötssås.

Ingredienser (4 personer)

Tofuwok med rostade cashewnötter
500 g tofu
neutral olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 spansk chilipeppar
1 grön paprika
2 tsk paprikapulver
2 msk tamari med låg salthalt
3 msk svampsås
3 msk kokossocker
1 tsk himalayasalt
1-11/2 dl vatten
1 scharlottenlök
en näve salladslök
rostade cashewnötter

Svampsås
10 torkade champinjoner eller annan svamp med mild smak
5 dl kokande vatten
2 ark sjögräs
1 dl tamari
4 msk agavesirap
6 tsk maizena
1 korianderrot (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta

Kycklingspett
600 g lårfilé
Sötschilisås
Salt och peppar

Jordnötsdip
2 dl rostade saltade jordnötter
1 tomat
1 spansk chilipeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
1 msk kallpressad rapsolja
saften från en halv lime
1 dl hackad koriander
2 tsk kokossocker
1/2 tsk himalayasalt

Gör så här
Koka upp vattnet och blötlägg svampen däri i cirka en timme. Mixa ihop alla ingredienserna inklusive svampen och dess vatten till en slät sås. Sjud såsen tills den tjocknat en aning, låt svalna och tappa upp på flaska. Förvara i kylen.

Skär tofun i kuber och stek den i en stekpanna med lite olja så att den får yta runt om. Ta upp och ställ åt sidan.
Finhacka vitlök och skär chilipepparn i skivor på snedden. Skär paprikan i bitar. Hetta upp 2-3 msk olja i pannan och stek vitlök, chilipeppar och paprikapulver. Tillsätt tamare, svampsås, kokossocker och salt. Lägg i tofu och paprika och woka en stund. Tilsätt vattnet lite i taget, det får inte bli torrt.  Skiva schalottenlöken på snedden och skär salladslöken i ca 3 cm långa bitar. Vänd ner schalottenlöken i woken och toppa rätten med salladslök och rostade cashewnötter.

Skär lårfilen i lagom bitar, marinera 30 minuter och trä på blötlagda grillspett. Grilla först för yta sedan på låg värme tills köttet nått 74 grader.

Jordnötsdip. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa slät. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs. Lägg upp i en fin skål. Servera gärna ris till.

Receptet är hämtat från kokboken Vegansk Streetfood av Lamyaai Vozzi och Aidah Samphani.