Nöt från Norrbete

Det kött vi nu erbjuder kommer från en fjällko som var 32 månader när hon slaktades den 6 november. Kroppen klassades O3+ vilket innebär ett välutvecklat djur med ordinär fettansättning. Det är en bra klassning som säger oss att djuret har fått växa i sin egen takt med god tillgång till foder men också kunnat röra sig mycket. Långbergets gård är en småskalig gård i Höglunda utanför Stugun som drivs av Roger och Stina Dahlqvist, medlemmar i Norrbete. Gården har fjällkor som går ute året om. Sommartid äter djuren gräs, örter och sly. På vintern får de enbart hösilage från gårdens egna marker. Långbergets gård slaktar ungefär tio djur per år och slaktar då på Rafnaslakt som ligger i Ramsele tio mil bort. Transporten blir kort och skonsam då de bara skickar ett djur eller två åt gången. Rafnaslakt är ett småskaligt slakteri så slakten sker lugnt och stillsamt. Det är bra både för djurets välbefinnande men också för köttets kvalitet. Sen får djurkroppen hängmöras så länge som möjligt innan köttet styckas. Djuren får växa långsamt och resulterar i en fin marmorering av köttet. Läs mer om Norrbetes kvalitetskriterier och klassning av premiumkött.

Visar 1–16 av 17 resultat