26 januari, 2019

Nyheter. 2019-01-25

Det kött vi nu erbjuder kommer från en fjällko som var 32 månader när hon slaktades den 6 november. Kroppen klassades O3+ vilket innebär ett välutvecklat djur med ordinär fettansättning. Det är en bra klassning som säger oss att djuret har fått växa i sin egen takt med god tillgång till foder men också kunnat röra sig mycket.

Långbergets gård är en småskalig gård i Höglunda utanför Stugun som drivs av Roger och Stina Dahlqvist, medlemmar i Norrbete. Gården är KRAV-certifierad och har fjällkor som går ute året om. Sommartid äter djuren gräs, örter och sly. På vintern får de enbart hösilage från gårdens egna marker. Långbergets gård slaktar ungefär tio djur per år och slaktar då på Rafnaslakt som ligger i Ramsele tio mil bort. Transporten blir kort och skonsam då de bara skickar ett djur eller två åt gången. Rafnaslakt är ett småskaligt slakteri så slakten sker lugnt och stillsamt. Det är bra både för djurets välbefinnande men också för köttets kvalitet. Sen får djurkroppen hängmöras så länge som möjligt innan köttet styckas. Djuren får växa långsamt och resulterar i en fin marmorering av köttet.

Många av Norrhandels kunder köper gärna endast nötfärs

Vi köper ett djur i taget från Norrbete. Av ett djur kommer ungefär hälften som nötfärs, resterande som grytkött och stekar, och ca 10% är ädeldetaljer såsom ryggbiff, entrecote och filé. De senaste två åren har Norrhandels kunder kunnat köpa nötfärs separat. Grytkött och stekar har blivit kvar vilket inte känns OK när en av grundideerna med Norrhandel är att hela djuret ska användas i mesta möjliga utsträckning. Därför har vi nu tagit beslutet att endast sälja nötfärs i paket med andra styckdetaljer. Ett tips kan vara att köpa t ex högrev eller ytterlår och mala själv. Vi hoppas att alla ni fina återkommande kunder har förståelse för detta och fortsätter att välja kött från Norrbetes gårdar som slaktas på mikroslakteriet Rafnaslakt. Så borde hela Sveriges djurhållning med slakt fungera -eller hur?

Bästa hälsningar
Johan
Norrhandel Saltsjö-Boo