Lammcurry på indiskt vis

6-8 portioner lammcurry
1 kg grytkött (gärna lammbog med ben)
3 mellanstora lökar
5 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
3 tomater
2 st röda chili
1 burk kokosmjölk
3 msk tomatpuré
5 dl vatten

Kryddor:
1 kanelstång
3 kardemummakapslar
1,5 tsk senapsfrö
1 tsk spiskumminfrön
2 tsk gurkmeja
1 msk chilipulver eller paprikapulver
2 tsk korianderpulver
2 tsk garam masala
3-4 msk finhackad koriander
1 msk curryblad (färska eller torkade, går att uteslutas)
2 buljongtärningar eller 1 msk salt
1 msk socker
Olja till stekning

Tillbehör:
Gurkraita:
1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, finhackad (går att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta)
0,5 dl finhackad koriander eller mynta
1 tsk salt
0,5 tsk kummin
4 dl turkisk yoghurt
Gurkraita- gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering

Lammcurry- Gör såhär:
Skär köttet i grytbitar, stek i olja på hög värme, tills köttet får färg på hög värme under omrörning. Sila eventullet bort all vätska/skum som kommer ur köttet i pannan, stek lite till och ställ sedan åt sidan. Skala ingefäran och vitlöken, det ska vara lika delar av båda, riv/mixa det till en fin massa. Ju slätare puré desto mindre ingefäratrådar du får i grytan. Försök att få så fin puré som möjligt. Skala och hacka lökarna till strimlor, hacka tomat och chili. Ställ allt åt sidan.

Hetta upp några matskedar olja i en vid kastrull, häll i senapsfröna, kumminfrön, kardemummakapslar och kanelstången. Fräs under omrörning tills senapsfröna börjar poppa utan att de bärnos vid (de poppar nästan som popcorn i grytan). Blanda i vitlök- och ingefärasmassan och chili, tillsätt eventuellt mer olja, stek en stund. Blanda i lökstrimlorna, rör om och låt de stekas tills de mjuknar. Blanda i tomaterna och stek dem också en stund.

Blanda köttbitarna och vänd dem i grytan. Stäng av värmen och blanda i alla kryddor. Blanda ordentligt. Häll i vattnet, tomatpuré, rör om, och slå på värmen igen. Lägg ett lock på grytan och låt den puttra på medelvärme så länge som möjligt, ca 2-3 timmar. Om du har valt att ha i kokosmjölk häller du i det en timme innan grytan är klar och låter den få puttra med en stund. Min gryta fick stå och puttra 4 timmar. Smaka av tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera med ris, sallad, gärna med vitlöksnaan eller vanlig naanbrödSmaklig spis!

Inlägget postades i Lamm. Skapa ett bokmärke för länken.