Koreansk Bulgogi

IMG_5094   IMG_5098

Koreansk bulgogi

För många år sedan under resa till Seoul bjöds jag på en mängd små rätter på en lunchrestaurant. Vi åt sittandes på golvet, min värd berättade om Japan och Sydkoreas svåra historia – matminnet är stort.

Ingredienser 4 personer

800 gr hel entrecote
1 dl ljus soja (glutenfri soja finns att få tag på, även Kikkoman Tamai)
3 msk socker
2 msk sesamolja
2 st kiwis, fint hackade
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, pressad
1 gul lök, tunt skivad

Sås
5 msk Ssamjang – saltsöt koreansk sojabönspaste (Kan ersättas med 5 msk misopaste + 2,5 msk sambal oelek + 1 msk sirap.)
2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint skivad
2 tsk rostade sesamfrön

Till servering
Ris
Kimchi
Hjärtsalladsblad till servering
Gochoo jang från Arirang som dippsås

Gör så här
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Dela först entrecoten på längden och skiva köttet så tunt som möjligt, enklare om köttet är halvt tinat. Lägg i marinaden, blanda ordentligt så alla köttskivor blir täckta med marinaden. Var försiktig, blada gärna med händerna så köttskivorna förblir så hela som möjligt. Ställ att marinera i kylen, minst en timme men gärna mer.

Hetta upp en stekpanna tills den är rykande het. Stek köttskivorna hastigt, bara några sekunder på varje sida. Det är viktigt att inte steka för länge, för då blir köttet överstekt. Lägg bara några köttskivor i taget i pannan så den inte kyls ner och kokar köttet.

Servera genast det nysteka köttet i salladsblad tillsammans med kokt ris, sen sötstarka såsen samt kimchi och eventuell dipsås.

Receptet är delvis justerat och kommer från Mitt kök, Expressen – läs mer på http://mittkok.expressen.se/recept/koreansk-bulgogi/

IMG_5094IMG_5098