Kimchi

På en av mina resor till Sydkorea blev jag bjuden på lunch med lågt bord. Vi satt på golvet på mattor och en mängd små rätter bars in. Kimchi var ett genomgående inslag. Denna koreanska stolthet gör du enkelt själv. Tar några veckor men det är det värt. Jäsningsprocessen sköter sig självt i kylskåpet.

  

Ingredienserhttps://norrhandel.se/
1 stor burk á 2 liter
1 kg salladskål
1 dl grovt havssalt

Kimchipasta
0,75 dl kochugaru (koreanskt chilipulver)
1,5 dl finhackad purjolök
1,5 msk pressad vitlök
1 msk finriven färsk ingefära
1 dl strimlad färsk rättika
0,5 msk fisksås
1 msk salt
1 msk strösocker

Gör så här
1 Halvera salladskålen på längden och lägg bitarna med snittytan uppåt i en stor bunke. Salta kålen skikt för skikt.

2 Häll över vatten så att kålen täcks och lägg på en tallrik eller en sten så att kålen trycks ner under vattnet. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.

3 Häll av vattnet och smaka av en bit av kålen, gärna någonstans i mitten. Skölj av kimchin flera gånger i kallt vatten och krama försiktigt vätskan ur bladen.

4 Blanda ihop alla ingredienser till kimchipastan.

5 Blanda kål och kimchipasta ordentligt, lyft och klappa in lite pasta mellan bladen.

6 Rulla ihop de halva kålhuvudena, packa dem tätt med snittytan uppåt men inte hårt i en burk med tättslutande lock. Låt stå i rumstemperatur 1 dag. Ställ in i kylen. Kimchi är klar efter 7-10 dagar och håller minst två månader. Skär upp kålen vid servering.

Receptet är hämtat från kokboken Kimchi och andra koreanska rätter, av Byung-Hi och Byung-Soon Lim.