Kycklinggryta med röda linser – Murghi aur masoor dal

Kyckling med röda linser

Kyckling med röda linser

Ingredienser

Ingredienser

Det här blir en rejäl gryta från det indiska köket, perfekt för en kall vinterdag. Du kan även tillsätta grönskaer som gröna ärtor eller brytbönor. Grönsakerna tillsätts då samtidigt med citronsaften. Servera ris till.

Ingredienser (6 personer). Räkna med att grytan tar cirka 75 minuter att laga till.

250 g sköljda röda linser
1 stor gul lök, hackad
½ -1 tunt skivad färsk grön pepparfukt
2 tsk mald spiskummin
½ tsk mald gurkmeja
1 tsk finhackad ingefära
13 dl vatten
1,3 kg kyckling (bitar av lår eller bröstfilé)
2 ¼ tsk salt
2 msk vegatbilisk olja
1 tsk hel spiskummin
2 – 4 finhackade vitlöksklyftor
¼ -3/4 tsk kajennpeppar
2 msk pressad citron
½ tsk socker
¼ tsk garam masala
3 msk finhackad färsk koriander

Gör så här

Lägg linser, lök, grön pepparfrukt, mald spiskummin, gurkmeja, hälften av den hackade ingefäran och 13 dl vatten i en stor tjockbottnad gryta. Låt det hela koka upp, lägg på lock och låt sjuda i 45 minuter. Tillsätt kycklingbitarna och saltet, rör och låt koka täckt ytterligare 25-30 minuter.

Hetta upp oljan i en liten stekpanna och lägg först i spiskumminfröna samt efter några sekunder även resten av ingefäran och vitlöken. Stek under omrörning till vitlöken börjar brynas och tillsätt sedan kajennpepparn. Ta omedelbart spekpannan från värmen och häll olja och kryddor i grytan med linser och kyckling. Tillsätt pressad citron, socker och garam masala. Rör och låt småkoka ytterligare 5 minuter.

Strö finhackad färsk korinader över grytan i serveringsögonblicket.

Receptet är hämtat från Indisk mat av Madhur Jaffrey.