Hamburgare, hemmagjorda pommes frites och lökringar

lökringar

Norrbetehamburgare, hemmagjorda pommes och friterade lökringar – vilken perfekt fredagsmiddag det blev!

Hamburgare, Ingredienser
1 kg nötfärs
salt efter smak
peppar efter smak

Gör så här
Forma hamburgare, salta och peppra och ställ åt sidan.
Stek hamburgarna på medelhög värme i anslutning till att pommes frites och lökringar är färdiga.

Pommes Frites, Ingredienser:
8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
1-2 liter frityrolja som ex. majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
gourmetsalt flingsalt
nykrossad svartpeppar

 

Gör såhär
Skala och skär potatisarna i 1,5 – 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk. Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i  vatten. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering för att få färg och knaprig yta.

Första fritering eller kokning:  Koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter. Potatisstavarna ska koka mjuka. Häll av potatis i durkslag. Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna.  Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Dags att fritera till servering. Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180 grader. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg.

Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).

Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Strö över flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.

Friterade lökringar
2 dl vetemjöl (rismjöl för glutenfritt)
1,5 dl öl (finns glutenfri öl)
0,75 tsk salt
2 msk smält smör (mjölkproteinfritt margarin)
1 ägg separerat i vita och gula
Några stora gula lökar
Olja till fritering

Gör såhär
Börja med att skära löken. Skala löken, skär den i ca 5 mm tjocka skivor och tryck isär till lökringar (strunta i de mittersta, minsta)
Smält smöret. Lägg mjölet i en bunke och blanda med saltet. Rör i ca 1 dl av ölet och rör tills degen precis blivit slät. Blanda i resten av öl, äggulan och det smälta smöret. Rör tills allt blandat sig.

Vispa äggvitan i en annan bunke tills den blivit fast (det klassiska testet är att man skall kunna ta bunken man vispat i och hålla den uppochner över huvudet utan att man får äggvita i huvudet)

Nu kommer det som möjligen är lite klurigt. Nu är det dags att lägga vispen åt sidan och istället ta fram en slickepott och vända ner äggvitan i smeten.
Fortsätt att försiktigt vända ner vitan tills smeten blivit (nästan) slät igen. Detta gör man för att man vill att luftbubblorna som är i äggvitan skall finnas kvar i smeten. Vispar man i äggvitan så försvinner mer av luften och frityrsmeten blir inte så fluffig.

Värm olja till ca 180-190 grader. Använd en termometer.
Lägg i det du skall fritera i smeten en bit i taget och vänd runt tills den är helt täckt. Lägg i oljan och låt fritera i ett par minuter tills det du friterar fått fin färg (vänd med jämna mellanrum)

Recept från tidningen Allt om mat.