Grillspett på kycklinglårfilé i kryddig marinad med malagueta

Kycklingspett_webb

Mangosalsa_webb

 

 

 

 

 

 

 

Grillspett på kycklinglårfilé med mangosalsa och biro-biro ris

Brasilianskt! Chilifröna kan lämnas kvar för extra hetta, annars rensa bort.

Ingredienser (6 personer)
1,2 kg kycklinglårfilé, skurna i passande bitar för grillspett

Marinad
6 små röda färska eller torkade chilifrukter (gärna malagueta)
5 vitlöksklyftor, lätt krossade
¾ dl ljus oliv- eller solrosolja
2 msk pressad citron
2 ½ tsk tomatpuré
2 ½ tsk strösocker
½ tsk torkade chiliflingor
1 rågad msk paprikapulver
2 tsk havssalt
1 nypa torkad oregano

Görsåhär

Värm ugnen till 175 grader. Dela chilin på längden och lägg den i en liten långpanna med vitlök och olivolja. Rosta i ugnen i 10 minuter. Låt svalna, lägg sedan i chili, vitlök, olja i en matberedare och mixa med övriga ingredienser – till en slät pasta. Lägg kyckling i marinad och låt dra någon timme. Trä på spett och grilla till vacker grillyta.

Servera med en mangosalsa och biro–biroris

Ingredienser, mangosalsa
1 mango (går bra med fryst – 2 dl – 1 cm stora tärningar)
1 rödlök, finhackad
2 salladslökar, finhackade
1 röd chili eller grön chili, urkärnad och finhackad
saft och skal från ½ limefrukt
några kvistar koriander blad, hackade
havssalt och nymalen svartpeppar

Servera så snart som möjligt eftersom koriandern mörknar när den kommer i kontakt med limesaften.

Ingredienser, biro- biroris

Frasiga sharlottenlökarna
mat- eller jornötsolja, till fritering
¾ tsk havssalt
75 g vetemjöl (eller kikärtsmjöl för glutenfritt alternativ)
1 bananscharlottenlök, skivad i tunna halvmånar
1 dl mjölk (eller sojamjölk för mjölkproteinfritt alterantiv)

Riset
300 g basmatiris
4 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
5 salladslökar, hackade
1 liten näve slätbladig persilja, hackad havssalt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Gör först de frasiga sharlottenlökarna. Hetta upp oljan till 200 grader i en kastrull/fritös. Blanda salt och mjöl och panera scharlottenlöksskivorna med blandningen: hälla allt ien liten plastpåse, håll ihop hårt och skaka väl. Hälls sedan över innehållet i en sil och skaka bort överflödigt mjöl. Doppa de panerade skivorna i mjölk, låt rinna av och panera sedan en gång till i mjölet. Skaka bort överflödigt mjöl. Fritera i omgångar tills löken är gyllenbrun, lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt medan skivorna fortfarande är varma.

Skölj riset i rinnande kallt vatten. Låt rinna av. Koka upp 41/2 dl vatten och riset i en liten kastrull. Sänk värmen och låt sjuda under lock 10 minuter tills det mesta av vattnet absorberats. Vänd ner i sil och sedan tillbaka i kastrullen, låt ånga i 10 min med en handduk mellen kastrull och lock.

Hetta upp oljan i en stor stekpanna, tillsätt rödlöken och krydda med salt. Fräs på medelhög värme i 6-8 minuter tills den har blivit mjuk. Tillsätt riset och rör om ordentligt. Rör ner salladslök och persilja. Salta och peppra. Strö över de frasiga scharlottenlökarna och servera varmt.

Receptet kommer från kokboken Brasil! -det bästa brasilianska köket (Ponte, Barber &Barber)