Chiligryta med fem sorters chili

Chiligryta med fem sorters chili

Ingredienser ( 6 personer)
två flaskor öl (Valfri ljus öl – finns även glutenfri öl))
fem stora vitlöksklyftor, grovt hackade
1,5 kilo högrev, märgpipa eller ytterlår skuret i ca 2-3 centimeter stora tärningar
olja eller annat fett att steka i (kokosfett)
2,5 dl mörk oxbuljong

Chili-frukter – finns i välsorterad mataffär
2 torkade ancho-chili
1-2 chipotle-chili
1 -2 birdseye-chili
2 jalapeno-chili
1 Habanero-chili

Kryddor
1 matsked oregano
1 matsked spiskummin
1 matsked malda korianderfrön
1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
Salt (smaka av noggrant)

Övriga ingredienser:
1/2 matsked socker
1/2 dl majsmjöl
Servera chilin med naturella majschips och en sallad

Gör så här
Börja med chilipepparn (chili-frukterna). Var noga med att rensa bort stjälkar och frön. Koka sedan den torkade chilipepparn  i 15 minuter under lock i en halv liter vatten, ställ åt sidan och låt svalna. Rensa bort stjälkar och frön även på dem färska chilifrukterna och hacka dessa. Ställ åt sidan.

Fräs vitlöken mjuk. Lägg den i grytan.

Tärna köttet i 2 cm stora bitar. Stek köttet. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner de färdiga bitarna i grytan.

Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan. Sila av den blötlagda chilipepparn, men spara vattnet. Finhacka den kokta chilipepparn – tillsätt sedan allt till köttet i grytan. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp. Nu är chilin på väg!

Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör då och då. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.

Fortsätt koka tills köttet faller sönder. Med eller utan lock beroende på hur mycket du vill vakta den. Det brukar ta minst fem timmar tills köttet faller sönder helt. Om chilin är lite lös på slutet – och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den på lite majsmjöl.