Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – laga den en dag innan den skall njutas

Ingredienser för 6 personer
1 paket (150 g) bacon
1 1/2 kg magert kött (fransyska, högrev eller ytterlår) skuret i 5-centimeters tärningar
1 msk olivolja eller matolja
1 skivad morot
1 skivad lök
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
1/2 dl mjöl (majsmjöl för glutenfritt)
7 dl fylligt ungt rött vin – tex Il Nostro – ekologiskt
4-5 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 sönderbrutet lagerblad
18-24 smålökar
450 g champinjoner, delade i fyra delar och brynta i smör
Persiljekvistar

Gör så här
Förvärm ugnen till 225 grader. 
Stek bacon strimlor i oljan över måttlig värme så att de blir brynta. Lägg upp på ett fat. Hetta upp fettet så att det nästan ryker när det blir dags att bryna köttet. Torka köttet noga på hushållspapper. Det bryner inte om det är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är vackert bruna på alla sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna. Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet.

Lägg tillbaka bacon och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitarna. Pudra över mjölet och skaka omkring bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt den stå i 4 minuter till. (Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa). Ta ut grytan.

Rör i vinet och så mycket buljong att köttet nätt och jämnt täcks. Sätt till tomatpuré, vitlök och örtkryddor. Sjud upp alltsammans uppe på spisen. Lägg lock på grytan och låt den sjuda mycket sakta, låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt när det känns mört om man provar med en gaffel.
Under tiden bereds lök och champinjoner. Sätt den åt sidan till de behövs. Sila grytan efter att du tagit ur kött och bacon. Tillsätt allt igen tillsammans med lök och champinjoner. Skumma fettet av såsen. Man bör ha ungefär 6 dl sås, som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn kokar man snabbt ihop den. Smaka av noga. Häll såsen över kött och grönsaker.

Om grytan skall serveras genast: lägg på lock, sjud upp det hela och låt sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan. Dekorera med persiljekvistar.
Om rätten skall serveras senare: lägg på locket när grytan kallnat och ställ in den i kylen. Sjud upp igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

Servera med kokt potatis och ärtor i smör – kanske ett fylligt ungt vin, exempelvis en Beaujolais, Côtes du Rhône, St Emilion eller bourgogne

Receptet kommer från Det goda franska köket av Simone Beck, Louisette Bertholle och Julia Child.