Spagetti Bolognese

 

Spagetti Bolognese – den vackra staden Bologna är omtalad för sin pasta och är ursprungsorten till flera italienska klassiker.

Ingredienser 4 pers
4 msk olivolja
lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
4 baconskivor, hackade
1 morot, tärnad
1 stjälk selleri, tärnad
500 g nötfärs
1 1/2 dl rött vin
1 1/4 dl mjölk (soyamjölk för mjölkproteinfritt)
riven muskot
425 g krossade tomater
1 msk socker
1 tsk hackad färsk oregano
salt och nymald svartpeppar
500 g spaghetti
1 tsk olivolja
nymald svartpeppar
50 g parmesanost, riven, till garnering


Gör så här
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök, bacon, morot och selleri tills allt är mjukt och guldffärgat. Tillsätt köttfärsen och bryn den, rör om med jämna mellanrum.
Tilsätt rödvinet och koka upp. Sänk värmen en aning och koka på medelhög värme tills det mesta av vinet har kokat bort.Krydda med salt och nymald svartpeppar.
Tillsätt mjölken och lite riven muskot och rör om ordentligt. Låt det koka tills mjölken har absorberats av köttblandningen. Häll över i en kastrull och tillsätt tomaterna, socker och oregano. Sänk värmen och sjud utan lock i 2 – 2 1/2 timmar tills såsen reducerats och fått en mustig färg.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Tillsätt spagettin och olivolja och låt koka tills spaghettin är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd (al dente). Låt den rinna av ordentligt och krydda med nymald svartpeppar. Häll över köttsåsen och servera parmesansåsen separat.


Receptet är hämtat från Prismas stora bok om det italienska köket. [sgmb id=”1″]